Omuz Çıkığı

Omuz eklemi çok geniş hareket açıklığına sahiptir. Bu sayede ellerimizle her yere uzanabilir kompleks hareketleri yapabiliriz. Bu kadar rahat hareket edebilmesi için eklem yüzlerinin fazla iç içe geçmemesi gereklidir. Omuz eklemi de bu şekildedir. Eklem yüzlerini oluşturan kemik yapılar birbirlerine sıkıca tutunmaz. Geniş hareketleri yaparken omuzun yerinden çıkmamasını çevresini yumuşak dokular sağlar.

Labrum yokuş aşağı park etmiş kamyonun kaymaması için tekerleğinin önüne konan takoz gibi kol kemiğinin omuz ekleminden kayıp çıkmasını engeller.

Yine omuz çevresini saran bağ ve kaslar da omuzun yerinde kalmasını sağlar.

Omuz eklemi genelde kol dışa açıkken ve baş üstünde tutulurken düşme çarpma gibi travmatik nedenlerle yerinden çıkar. Genellikle öne doğru çıkar. Kol yana düşer ve şiddetli ağrı olur. Bu durumda kendiniz takmaya çalışmayınız ve bir ortopedi uzmanına gidiniz. Uzman sizi muayene eder filminizi çeker ve çıkığınızı yerine kor. Genellikle 3 haftalık bir istirahat başlangıç için yeterli olacaktır. Çıkık esnasında genellikle labrum yırtılır.

Bazen çıkığa kırıklarda eşlik edebilir, kırığın durumuna göre ameliyatlı veya ameliyatsız tedaviler tercih edilir.

Omuz çıkığı tekrarlayabilir. Özellikle genç yaşlarda olan çıkıklar tekrarlamaya daha çok meyillidir. 2 den daha fazla çıkık oluyorsa omuzum çıkacak korkusuyla hastalar bir çok aktiviteden kaçınabilirler. Hatta bazen uyurken, hapşırırken gibi basit durumlarda bile omuz çıkabilir. Bu tip çıkıklara habituel omuz çıkığı, omuz instabilitesi gibi adlar verilir. Bazen de doğuştan esnek yapılı hastalarda omuz eklemi darbe olmaksızın kolaylıkla çıkabilir.

Omuz çıkığı tekrarlıyorsa ameliyatla düzeltilebilir. Sıklıkla artroskopik yöntemlerle uygun hastalarda tamamen kapalı ameliyat tekniği ile birkaç küçük delikten kameralarla girilerek omuz ekleminde tekrarlayan çıkığa neden olan labrum yırtığı tamir edilebilir, gevşemiş omuz kapsülü tekrardan eski gerginliğine kavuşturulabilir.

Kırıkla beraber çıkık olmuşsa yine artroskopik veya gereken vakalarda açık cerrahi ile tamir yapılır.

Yaklaşık 5 haftalık bir istirahat dönemine müteakip iyi bir fizik tedavi programı ile tekrar eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Omuzunuzu çıkık korkusu olmadan rahatça kullanmanız 1 yıla kadar uzayabilir.

Hangi ameliyatın yapılacağı, nasıl yapılacağı ve sonrasında nasıl bir program izleneceğini sizin omuzunuzun durumu, aktivite durumunuz, beklentileriniz ve ortopedik cerrahın tecrübesine göre belirlenir.

Ortopedi ve Travmatoloji

Randevu Formu