Kolajen Nedir?
Vücutta en bol bulunan proteindir. Tüm proteinlerin yaklaşık 1/3 ünü oluşturur. Kemik cilt kas tendon ve bağların majör yapı taşıdır. Kan damarları kornea dişler vs birçok yapıda yer alır
Kolajen tüm dokularda bir yapı taşı gibi davranır. Bir tutkal gibi düşünülebilir. Kelimenin orijini Greek dilinde “kólla” dan gelir. Tutkal demektir.
Üç amino asidin sarmal yapmasıyla oluşur. (Resim 1)
En yaygın olarak bilinenleri:
Yaşla beraber kollajen kaybı da olur. 20 li yaşlarda aslında kayıp başlar. 40 lı yaşlarda yılda yaklaşık %1 kadar kayıp olur. 80 li yaşlarda kollajen üretimi %75 civarı azalmıştır.
Kolajen desteği alırken vücuttaki kolajeni de korumayı unutmamalıyız. Aşağıdaki etmenler vücuttaki kolajene zarar verirler.
Kolajen gıda takviyesinden önce vücudumuzun daha kaliteli kollajen üretmesine destek olabilir miyiz sorusunun cevabı evet olacaktır. Bunun için:
Kolajen yapımına amino asitler birleştirilerek başlanır. “Procollagen” Önkolajen. Bu işlem esnasında vitamin C çok kullanılır. C vitamini desteği kolajen için çok önemlidir.
Ayrıca kolajen yapı taşı olan Proline ve Glisin de dışardan destek olarak gıdalardan alınabilir. Bakır da bu süreçte destek olur. Ayrıca kemik suyu, gelatin ve tavuk derisi bu amino asitlerden zengindir.
Ancak bu gıdalar vücuda girince amino asitlere parçalanır. Sonra ne kadarı kolajene geri dönüşecek tam bilinmiyor. Barsaktan emilmeyle beraber kolajene özgü peptidleri ortaya çıkartırlar. Bu peptitler sinovia hücrelerinden ve deriye ait fibroblastlardan hyaluronik asit sentezini uyarırlar. Kıkırdak yıkımını ve kondrosit ölümlerini azaltırlar. Kolajen alımı hyaluronidaze enzimini de inhibe ederek hyaluronik asit yıkımını azaltırlar Yüksek kaliteli bilimsel çalışmalarla tam olarak ortaya konulmamakla beraber. Kıkırdak oluşturan kondrositleri uyarır ve en baştan Tip II kollajen üretmelerini sağlar.
Piyasada günümüzde iki ayrı formda bulabilirsiniz.
Undenature Kolajen (Doğal Kolajen) | Hidrolize Kolajen (Kolajen Peptid) |
Minimal veya sıfır ısı ve sınırlı işlemlerle üretim | Isı ve asitler ile hidrolizasyon ile kollajen peptit üretimi |
Barsakta emilmez, antijenik mekanizma ile çalışır | Kıkırdak hücrelerine gitmek üzere barsaktan emilir |
Antijenik ve doğal yapısı korunmuştur | Antijenik ve doğal yapısı kaybolmuştur |
Kıkırdak hasarı yapan immün cevabı azaltacak şekilde hücreleri etkiler | Kıkırdak hücrelerini kollajen üretmek üzere yönlendirir |
Küçük dozlarla alınır (40 mg kapsül 10 mg kollajen içerir, bunun 1,2 mg aktif undenature kolajendir) | Büyük dozlarla alınır (5-10 gr gün). Kapsül, toz gibi formları vardır ve glukozamin, kondroitin ve hyaluronik asit ile kombine edilebilir |
Her iki formda kendi özgün etkisini yapar. Biri diğerine daha üstündür diye bir arayış arayış içerisine girilmesi doğru olmaz. Burada asıl olan hazırlanan molekülün saflığı, özgünlüğü ve biyoyararlanım oranının yüksek olmasıdır.
Kolajen kaynağı olarak:
Birbirlerine üstünlükleri yok. Deniz ürünlerine alerjisi olanlar için marine kolajen uygun değildir. İleride marine kolajen kaynağı kısıtlı olabilir
Piyasada sunuş şekilleri de farklıdır. Kullanıcı bu formlardan birisini tercih edebilir.
Kullanım miktarları yaklaşık olarak aşağıda verilmiştir. Esas dozu hekiminiz size söyleyecektir.
Günlük 2500 mg eklem ağrıları ve cilt için yeterli doz
Günlük 5000 mg kemik yoğunluğuna katkı sağlıyor.
3 aylık periyotlar halinde 15-30 gün ara vererek kullanılabilir. Doğası değiştirilmemiş kolajen için 180 günlük (6 ay) çalışmalar var. Hidrolize kolajen dinlenmelerle beraber daha uzun kullanılabilir. Katkı maddeleri varlığı süreyi etkiler. Kesin bir doz ve süre belirlenmiş değildir.
Gıda takviyesi kullanmadan önce:
Gıda takviyelerinin ilaç olmadığını unutmayıp; ana tedavi unsurlarının yerine koymamalıyız.
ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ UZMANI PROF. DR. MAHİR MAHİROĞULLARI KİŞİSEL WEB SİTESİNE HOŞGELDİNİZ.
ART2ART ÖZEL SAĞLIK EĞİTİM HİZMETLERİ VE MEDİKAL LTD. ŞTİ.
Polat Tower - Fulya Mah. Yeşilçimen Sk. 7. Kat No:75 34394 Şişli / İstanbul Türkiye
MEMORIAL ŞİŞLİ HASTANESİ Kaptan Paşa, Kaptan Paşa Mah. Piyale Paşa Bulv, Okmeydanı Cd. No: 4, 34384 Şişli/İstanbul
0532 410 0 266
mahir@mahirogullari.com